Tiedote 19.4. Villieläin ei ole matkailijan viihdyke


Tiedote. Julkaistu: 19.04.2016
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Villieläin ei ole matkailijan viihdyke – Bachelor Suomi antaa vääristyneen kuvan Afrikan luonnonsuojelutoiminnasta

Nelonen Media näyttää Etelä-Afrikassa kuvattua Bachelor Suomi 2016 -ohjelmaa, jossa esiintyy eläinten kannalta ongelmallisia toimintatapoja. 12.4. esitetyssä jaksossa eräänä ohjelmanumerona talutetaan gepardia. Ihmisen käsittelyyn tottunutta villieläintä ei voi enää palauttaa luontoon.

”Vastuullisessa suojeluprojektissa ei anneta turistien käsitellä ja koskea eläimiin, sillä se on niille aina stressaavaa ja täysin luonnotonta. Lisäksi toiminnasta kertyvä tulo lisää eläinten hyväksikäyttöä sekä villieläinten kasvattamista ja kesyyntymistä”, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo.

Villien kissapetojen taluttaminen on Etelä-Afrikassa yleinen turisteille suunnattu matkailupalvelu. Useimmiten se on osa liiketoimintaketjua, jossa vankeudessa kasvatettavia villieläimiä hyödynnetään pentuina perhe- ja vapaaehtoistyömatkailussa. Liiketoimintaan kytkeytyy usein kiinteästi myös villieläinkauppaa, trofee- ja salametsästystä sekä luukauppaa.

”Toivoisin, että matkailijat ja suurta yleisöä puhuttelevien tv-tuotantojen vastuuhenkilöt huomioisivat eläinten hyvinvoinnin ja luonnonsuojelukysymykset. Villieläinten käyttö on eläinten kannalta epäeettistä ja julmaa. Toiminta antaa vääristyneen kuvan luonnonsuojelusta”, Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg sanoo.

Villieläimiä kasvattavat tarhat kutsuvat itseään luonnonsuojeluorganisaatioiksi, vaikka todellisuudessa eläimiä joko ostetaan kasvatustiloilta tai salametsästäjiltä. Bachelor Suomi -ohjelmassa kuvattu Tenikwa Wildlife Awareness Center sanoo olevansa luonnonsuojeluorganisaatio, mutta käyttää eläimiä viihdykkeenä ja on muun muassa ostanut leijonanpentuja villieläinkasvattajilta.

Eläinten viihdekäyttö osana turismia ei kuulu luonnonsuojelutyöhön ja toimijoiden taustat kannattaa aina tarkistaa huolellisesti.

Lisätiedot:

Birgitta Wahlberg

Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja

birgitta.wahlberg@abo.fi

040-56 36 107

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *