Villieläinkauppa

Trofeemetsästykseen liittyvään liiketoimintaan kuuluu villieläinten jalostaminen ja villieläimillä käytävät huutokaupat. Jalostaminen johtuu osittain siitä, että metsästäjät haluavat isoja, vahvan näköisiä metsästysmuistoja kokoelmiinsa ja kysynnän vuoksi sellaisia yksilöitä pyritään jalostamaan.

Trofeemetsästys perustuu siis päinvastaiseen toimintaan kuin mitä luonnossa tapahtuu: luonnossa heikot ja sairaat eivät pärjää, ja ne joutuvat petojen saaliiksi todennäköisemmin kuin vahvat ja terveet yksilöt.

Metsästäjät suosivat myös epätavallisia värejä ja luonnottomia risteytyksiä. Tigon esimerkiksi on tiikerinaaraan ja leijonauroksen risteytys, liger taas tiikeriuroksen ja leijonanaaraan risteytys. Black Impala puolestaan on pienikokoinen, musta antilooppi jota ei esiinny luonnossa. Myös White Lion on suosittu saalis –ainakin rikkaimmille metsästäjille. Valkoiset leijonat eivät ole jalostettuja, ne on kasvatettuja, luonnosta salametsästettyjen leijonien perillisiä, geeni on resessiivinen, mutta esiintyy luonnossa.

Värimuotojen jalostaminen ja lajiristeytykset lisäävät eläinten metsästysarvoa. Kuva Ian Michler

Värimuotojen jalostaminen ja lajiristeytykset lisäävät eläinten metsästysarvoa. Kuva Ian Michler

Luonnon- tai lajinsuojelullisesta näkökulmasta tarkasteltuna jalostetuilla eläimillä ei ole mitään arvoa, koska ne ovat geneettisesti manipuloituja ja ovat olleet ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa. Kesytettyjä, vankeudessa syntyneitä eläimiä ei voi päästää luontoon.

Villieläinkauppaa käydään paitsi kasvattajien ja metsästyspalveluiden tuottajien välillä, myös metsästyspalveluiden tuottajien ja ulkomaisten luumarkkinoiden välillä. Ammutun eläimen pää ja nahka kuuluvat kaupassa trofeemetsästäjälle, muut eläimen osat voidaan myydä esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen tarpeisiin Aasiaan. Näin trofeemetsästys on vain yksi osa liiketoimintaketjua, joka alkaa villieläinfarmilla eläimen syntyessä ja päättyy eläimen kuoleman jälkeen luumarkkinoille.

Kuva: Birgitta Wahlberg

Loukkaantunut musta impala. Mustaa impalaa ei luonnossa esiinny, se on ihmisen jalostama värimuunnos. Kuva: Birgitta Wahlberg