Trofeemetsästyksen monet kasvot

Trofeemetsästys on Etelä-Afrikan vaiettu salaisuus. Leijonia, antilooppeja ja muita villieläimiä kasvatetaan, jalostetaan ja pidetään vangittuina metsästysturismin tarpeisiin. Kyseessä on julma liiketoiminta, jonka tarkoituksena on muun muassa taata metsästäjille varma saalis hyvään hintaan. Metsästysturistit pääsevät maksua vastaan ampumaan valitsemiaan villieläimiä aidatuilla alueilla ja saavat muistoksi jonkin eläimen osan matkamuistona –trofeen. Trofeella tarkoitetaan yleensä eläimen päätä, nahkaa tai sarvia.

Eläinten päät ovat yleinen trofeemetsästäjien keräilykohde. Kuva: Ian Michler

Eläinten päät ovat yleinen trofeemetsästäjien keräilykohde. Kuva: Ian Michler

Etelä-Afrikan metsästysliiketoiminta ei ole paikallinen ongelma. Metsästäjistä 99 % on ulkomaalaisia, pääosin länsimaista. Vuonna 2012 noin 9000 metsästäjää kävi Etelä-Afrikassa ja metsästysturismi toi Etelä-Afrikkaan 126 miljoonaa USA:n dollaria. Toimintaan linkittyvät myös vahvasti villieläinten huutokauppa ja jalostus sekä hoivamatkailu.

Erityisesti Etelä-Afrikassa trofeemetsästys on yleistynyt apartheid-ajan jälkeen, jonka seurauksena villieläimiä on alettu kasvattamaan tiloilla kaupallisessa tarkoituksessa metsästyksen ja siihen liittyvän liiketoiminnan tarpeisiin. Villieläinten kasvattaminen ammuttavaksi ei ole Etelä-Afrikan lainsäädännössä kiellettyä toimintaa. Tätä metsästysmuotoa kutsutaan myös nimillä canned hunting, captive hunting tai hunting of captive bred animals. Saaliiksi tarkoitetut eläimet pidetään suljetulla alueella ja häkeissä, joissa ihminen ruokkii niitä ja sääntelee eläinten lisääntymistä. Eläimiä jalostetaan ja tuotetaan kuten tuotantoeläimiä esimerkiksi Suomessa. Lisäksi villieläinten jälkeläisten hoitamisella pyritään saamaan lisätuloja toiminnan ylläpitämiseen. Hoivamatkoja, niin kutsuttuja Petting -matkoja myydään lähinnä vapaaehtoistöistä eläinten parissa kiinnostuneille länsimaisille nuorille tai koko perheen villieläinfarmivierailuina muiden loma-aktiviteettien oheen. Toimintaa perustellaan niin taloudellisin kuin luonnon- ja eläinsuojelullisin argumentein.

Kuva: Ian Michler

Tarhattu urosleijona. Kuva: Ian Michler